top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תיעל אורן

חוזרים הביתה לקהילה באמצעות כלים של העולם החדש

עודכן: 24 בינו׳

קהילות היו קיימות משחר ההיסטוריה, מימי האדם הקדמון, מדורת השבט, האדם הוא יצור חברתי ולכן אנו נעים בקהילות, מהי קהילה? מה ההבדל בינה לבין קבוצה ומהם האלמנטים שהופכים קבוצה לקהילה.




קהילות היו קיימות משחר ההיסטוריה, מימי האדם הקדמון, מדורת השבט, האדם הוא יצור חברתי שמטרתו לשרוד ולהתרבות ולכן אנו נעים בקהילות, בספרו של פרופסור יובל נח הררי "קיצור תולדות האנושות"[1] הוא מתייחס ל- 4 מהפיכות שרלוונטיות לענייננו והובילו ליצירת קהילות:

· המהפכה הלשונית. לפני כ-100,000 שנים, האדם הקדמון החל לדבר ולתקשר. הדבר לא יצר חידוש, היות וגם בעלי החיים מתקשרים בניהם, אך מה שכן יצר פריצת דרך, הייתה העובדה כי האדם החל לרכל, כלומר שני אנשים ומעלה ריכלו על אדם שלישי, וזה מה שייצר קבוצות וקהילות עם אינטרס משותף מתוך צורך הישרדותי.

· המהפכה החקלאית. לפני כ-10,000 שנים, שכונתה “השינוי החשוב ביותר בהיסטוריה האנושית” לראשונה בהיסטוריה האדם הצליח לביית את החיטה, כלומר מקהילות של נוודים: ציידים לקטים אשר נעים על פני היבשת אחר חיפוש מזון לצורך הישרדותי, כעת יכול האדם להתיישב ביישובי קבע, כפרים.

· המהפכה התעשייתית הינה שורה של שינויים טכנולוגיים, כלכליים, אקולוגיים, וחברתיים יש האומרים כי הם נמשכים עד היום והיא החלה לפני כ-300 שנה. כתוצאה מהמצאת הדפוס, הקיטור ועוד, נוצרה מגמה של עיור והאדם עבר מהכפר אל העיר וגם שם התקבץ בקהילות מצומצמות בבניינים ורחובות. על מנת לשרוד באורח החיים החדש, הזדקק האדם לרשת תמיכה אנושית.

· מהפיכת המידע, העידן בו אנו חיים כיום, כאשר האינטרנט מסתמן כבר עתה כמחולל המהפכה הגדולה ביותר מאז המהפכה התעשייתית. שנת 2007 ( לפני כ-13 שנים בלבד! ) התאפיינה בשני שינויים דיגיטליים וגלובליים מרחיקי לכת: השינוי הראשון הוא פייסבוק, הרשת החברתית, שאומנם הומצאה ב-2004 במעונות אוניברסיטת הארוורד ארה"ב, אך יצאה לשוק החופשי ברחבי העולם בספטמבר 2006. וההמצאה השנייה ששינתה את פני האנושות הינה המצאת האייפון, הסמארטפון הראשון, אותו מחשב נייד שנמצא בכיס של כל אחד ואחת מאתנו. המכשיר מאפשר לנו התארגנות של קבוצות בעלות מכנה משותף, נגישות מכל מקום וזמן, מעבר מצריכת תוכן ליצירת תוכן. ממדורת השבט שיושבת סביב המדיה המסורתית, הטלוויזיה, אנו עברנו לפוזיציה של יצירת תוכן. האדם נהפך לשחקן משמעותי ביחסי הכוחות היום-יומיים של תרבות הדיגיטל.

אז למה קהילות כעת חזרו לכותרות?

· בדידות

· צורך בשייכות

· צורך בביטחון

· היעדר סמכות בלעדית

· נגישות מכל מקום ובכל זמן

· יכולת לייצר השפעה ואימפקט חברתי

· לא היה צורך למסגר את זה עד כה

ב–2017 הכריז ארגון הבריאות העולמי על הבדידות כמגיפה עולמית, הבדידות נהפכה כל כך שכיחה עד שבמדינות רבות, וישראל ביניהן, הכניסו למדדי איכות החיים גם שאלות על בדידות. ידועה האמרה שאדם יכול לחוש בדידות גם כשהוא מוקף באנשים. בניגוד לבידוד חברתי שאפשר למדוד, בדידות היא תחושה סובייקטיבית, והיא מוגדרת כפער בין טיב הקשרים שיש לאדם לבין מאווייו, לבדידות בגיל השלישי יש גם סיבות אובייקטיביות: מות אנשים קרובים, התפרקות הרשתות החברתיות ומגבלות פיזיות שמקשו על יצרית קשרים חדשים.[2]

ומה ההבדל בין קבוצה לקהילה?

קבוצת אנשים בעלת מכנה משותף, מטרה או ערכים משותפים[3] אינה נהפכת באופן אוטומטי טבעי לקהילה, צריכים להתקיים בה שלושת האלמנטים הבאים: חיבורים, ריטואלים, ערוצים.

ניקח לדוגמא את קבוצת הריצה שהצטרפתי אליה לפני מספר שנים, היו לי מטרות זהות כחבריי לקבוצה, עם ערכים משותפים ( שמירה על הבריאות, השגיות, חתירה למטרה וכו' ) אך מעבר לכך שנפגשנו במועדים קבועים לא היו ביננו חיבורים וקשרים, לא ידעתי מה שם האדם שרץ לצידי במרחב המוחשי ( Onlife ) ולכן גם לא הרגשתי את תחושת הביטחון והשייכות שדיברנו עליה מקודם, במרחב הדיגיטלי ( Online ). לאחר שנוצרים הכרויות וחיבורים זהו הצעד הראשון למעבר מקבוצה לקהילה.[4]

דבר שני הוא ריטואלים: בנוסף למפגשים הקבועים שלשם כך התקבצה הקבוצה, לאורך זמן החלנו בריטואלים משלנו, אחת לשבוע יציאה לבירה אחרי הריצה, או אחת לחודש התנדבות משותפת וכו'. אותה עצמאות ריטואלית ומפגשים שמעבר לזמן הקבוע מראש, הם שנתנו תחושת קהילה מגובשת. כמו כן חשוב לציין שמטרת הקבוצה אינה מטרה עם תאריך יעד שפג תוקף. לדוגמא, אימונים לקראת מרוץ שלאחריו נסגרת הקבוצה מה שמעיד שמלכתחילה לא הייתה פה כוונה לייצר קהילה חזקה, ברגע שהקבוצה נפתחת לצורך אירוע שיא, הופעת ענק שמועדון המעריצים של אותו אומן, חשים קהילתיות עד לתאריך היעד , אך לאחר המופע, החיבורים מתפזרים זה מעיד על כך שלא הייתה פה למעשה קהילה אמיתית, אלא רק קבוצה עם מטרת שיא חולפת.

דבר שליש ואחרון ערוצים: בשנת 2020 ,בעיצומה של מהפיכת המידע שהזכרנו קודם, אנו חיים בעולם רב ערוצי. כלומר קהילה מורכבת ממספר ערוצים: קבוצת פייסבוק, קבוצת וואטסאפ, ניזולטר, אפליקציה ייעודית, ערוץ טלגרם, אינסטגרם וכמובן מפגשי Onlife במרחב הפיזי, זה תנאי הכרחי ליצירת קהילה משגשגת, יש צורך אינהרנטי באותו קשר של: O2O כלומר: Onlife to Online ולהיפך, זהו קשר מעגלי שמזין את עצמו.[5]

האם קבוצת פייסבוק היא קהילה? חד משמעית לא. קהילה היא קבוצת אנשים עם מכנה משותף חיבורים וריטואלים כאשר היא מתקיימת בשני ערוצים לפחות ואחד מהם חייבת להיות בעולם המוחשי, Onlife, גם אם אחוז קטן מחבירה מפגיעים למפגשים הללו, חשובים הריטאולים שנוצרים והחיבורים שמייצרים משמעות שייכות ובטחון

שמייצרים קהילה חזקה



  1. [1] נח הררי, יובל. "קיצור תולדות האנושות" כנרת זמורה-דביר, 2013. [2] נורית וורגפט זקנים רבים סובלים מבדידות. מחקר חדש קושר בינה לבין רמות האוקסיטצין בגוף 16.12.19 "הארץ" [3] Stephanie M Reich, “Adolescents’ Sense of Community on MySpace and Facebook: A Mixed-Methods .Approach,” ​Journal of Community Psychology ​ 38, no. 6 (2010): 688–705 [4] בן יוסף, שי. “יש פתרון לכל מתיישב.” אוניברסיטת בר אילן, 2010. [5] Whitham, Monica M. “Community Connections: Social Capital and Community Success.” Sociological Forum​, 2012, 441–57.



303 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


bottom of page